O Sestre Mace Domu

SESTRE MACE DOM - Dom za starije i nemoćne osobe

Na području grada Zaprešića, u mjestu Pojatno, Jurjevska 27, na uzvisini koja dominira mjestom, već punu 21 godinu Sestre Mace Dom pruža usluge smještaja i skrbi starijim i nemoćnim osobama.                                                                

Dom je udaljen od centra grada Zagreba oko 20km u smjeru zapad, u neposrednoj je  blizini trgovačkog centra West Gate-a.

Korisnici doma smješteni su u 2 odvojena objekta međusobno povezani parkom- voćnjakom, čije okruženje zimi i ljeti daje uvijek novi doživljaj ljepote prirode i čovjeka u njemu.                                                                                                            

Treći objekt (2 apartmana) namijenjena su za potrebe obitelji korisnika Doma ili drugim zainteresiranim osobama.

Smještaj korisnika može biti privremeni, trajni, cjelodnevni ili vikend smještaj ukupnog kapaciteta za 57 korisnika. 

BRIGA O KORISNICIMA DOMA

Sada za 57 korisnika brine 24-26 stručnih djelatnika, među kojima i: soc. radnik, glavna sestra, medicinske sestre, njegovatelji, terapeuti i drugi iz djelatnosti prehrane, održavanja, te vanjski suradnici.

Dom koristi usluge: liječnika specijalista primarne zdravstvene zaštite, hitne medicinske službe, zagrebačke bolnice, kao i druge zdravstvene  i socijalne  ustanove sa područja Zaprešića, Zagreba i okolice.

LIJEČNIČKA SKRB  je osigurana preko liječnika specijaliste obiteljske medicine koji obavlja pregled svakog korisnika kod prijema, kontrolne preglede, preglede prema potrebi, propisuje terapiju, određuje dijagnostičke postupke i sve ostalo što je vezano uz brigu o zdravlju korisnika Doma.

ZDRAVSTVENU NJEGU KROZ 24 SATA provode VŠS. i SSS. medicinske sestre uz njegovatelje. Medicinske sestre znaju prepoznati novonastale znakove oboljenja ili pogoršanja zdravstvenog stanja, te pružiti adekvatnu pomoć kroz osobnu intervenciju ili intervenciju drugih: liječnika, službe hitne med. pomoći, bolnice i sl.

FIZIKALNA TERAPIJA osigurana je pružanjem fizioterapeutskih usluga  temeljem prijedloga i mišljenja liječnika specijaliste, uz primjerenu medicinsku dokumentaciju ili na osobni zahtjev korisnika.

REHABILITACIJA se provodi individualno ili grupno što između ostalog podrazumijeva medicinske vježbe primjerena starijoj dobi, organizirane šetnje i razne radno kreativne aktivnosti.

PREHRANA je organizirana prema HASAP standardu vodeći računa o potrebi dijetalne prehrane kao i o osobnim navikama korisnika.

ODRŽAVANJE POSTELJNOG I OSOBNOG RUBLJA odvija se kroz rad praone Doma.

SLOBODNO VRIJEME provodi se kroz radno kreativne aktivnosti ,šetnjama, druženjima, proslava rođendana i drugih korisnicima i Domu važnih datuma i blagdana, često puta uz živu glazbu. Vrlo su im drage posjete djece iz škola i vrtića.

DUHOVNI I VJERSKI SADRŽAJI odvijaju se kroz dolazak svećenika u Dom, kroz molitvene zajednice, praćenjem i sudjelovanjem na misama preko Tv prijenosa i na druge osobne način. 

OSTALE POTREBE korisnika (frizer, pediker i drugo) organizira se prema osobnom interesu i mogućnostima svakog korisnika Doma.

SUSTAV RUKOVOĐENJA, UPRAVLJANJA I KONTROLA kvalitete ISO9001:2008 implementiran je u Sestre Mace Domu  2012. godine, a ISO 9002:2015 recertificiran do 2024. god. 

PREPOZNATLJIVOST SESTRE MACE DOMA

Su djelatnici koji svojim ponašanjem, susretljivošću, primjenjujući visoke standarde struke i etike doprinose ugodnom i sigurnom boravku korisnika Doma, te ambijent u kojem se Dom nalazi.

Znamo da je svakome od nas najdraže biti u vlastitom domu, a mi dodajemo: sve  to vrijedi dok smo neovisni o drugome. Kada dođe vrijeme ovisnosti ili osamljenosti, onda je izbor Sestre Mace Dom garancija kvalitete življenja Vas ili  Vaših najbližih i najdražih.

Nije nevažno spomenuti da je osnivač Doma viša medicinska sestra, koja  od 1965. g. radi u zdravstvenim  i socijalnim ustanovama, te aktivno  i danas doprinosi zdravlju i kvaliteti življenja korisnika Sestre Mace Doma